Plišane igračke za djecu – zašto su neizostavan element u odrastanju svakoga djeteta

Svi smo mi kao djeca imali milijun plišanih igračaka koje su nastavile skupljati prašinu još godinama nakon. Zašto? Jer ih se jednostavno nismo mogli riješiti! Neke nije bilo teško odstraniti, ali zato najdražeg  plišanog zeca ne bismo dali nekom nepoznatom vlasniku ni u ludilu (a smeće da ni ne spominjemo).

Vezali smo se uz svoje plišane prijatelje do te mjere da ni kao „racionalne“ odrasle osobe ne možemo svog najdražeg plišanca prepustiti sudbini. Zašto je to tako? Kako smo se uspjeli tako jako vezati uz običnu plišanu igračku? Vjerujemo da vas zanima, pa čitajte dalje!

Plišane igračke imaju veoma dugu povijest, no nisu uvijek imale jednaku funkciju kao danas. U drevnom Egiptu imale su obrednu funkciju, definitivno se nisu koristile za igru. Nakon toga su nekako iščezle, a opet se s velikim stilom pojavljuju u 19.st, točnije 1830. godine. Njihova masovna proizvodnja počinje 1880. zahvaljujući Margaret Steiff koja je pokrenula pravi obiteljski posao.

Od tada se ne prestaju proizvoditi, a svojom raznolikošću nas ne prestaju oduševljavati. Već su dugi niz godina neizostavna igračka i vjeran prijatelj svakoga djeteta. Kada razmišljamo što pokloniti za dječji rođendan, rješenje se uvijek nameće samo od sebe – neku plišanu igračku, jer znamo da s tim izborom ne možemo pogriješiti.

Plišane igračke su s razlogom stekle toliku popularnost i s razlogom ne prestaju silaziti s prvog mjesta najdražih dječjih igračaka.

Zašto su plišane igračke nezamjenjiva igračka u životu svakoga djeteta?

Važan su prijelazni objekt

Pojam prijelaznog objekta prvi je puta iskoristio i objasnio engleski pedijatar i psihoanalitičar D. W. Winnicott.

Riječ je o objektu koje djetetu olakšava odvajanje od majke koje nastupa u periodu oko prve godine života. Taj objekt nužan je za emocionalno, ali i psihičko sazrijevanje djeteta. On zamjenjuje majku i time djetetu taj period odvajanja čini manje stresnim i traumatičnim.

plišane igračke medo, žirafa, ovca i rakun

To je razdoblje u kojem mnoga djeca kreću u jaslice i za veliku većinu riječ je o iznimno stresnom događaju koje može kod djeteta ostaviti dugotrajne psihičke posljedice. Zato je bitno da dijete sa sobom ima svoj prijelazni objekt – odnosno najdražu plišanu igračku koja će mu taj prijelaz učiniti podnošljivim.

Najčešće je plišana igračka taj važan prijelazni objekt jer ju dijete može grliti (pruža mu osjećaj majčinske topline), može spavati s njom, a isto tako će ju često stavljati u usta ako u blizini ne bude dude. Zato je bitno da su te igračke lako perive i da su napravljene od antialergijskog materijala

Naš medvjedić Poli upravo je takav, ne izaziva alergije i jako je dobar u grljenju, baš kao i ostala trojka! I jako je dobar dobar suputnik, posebno voli ići u vrtić. 

Ta će plišana igračka neko vrijeme biti djetetov najbolji prijatelj i neće ju ispuštati iz ruku, a odlazak na spavanje bez nje će biti nezamisliv! Postepeno će doći do odvajanja i više ju neće trebati, ali će ju i dalje morati imati u blizini.

Sada vam je jasno zašto se ni kao odrasli ljudi ne možemo tako lako riješiti svojih najdražih plišanih prijatelja iz djetinjstva? Ipak im puno toga dugujemo, pa hvala im na tome!

Razvijanje socijalnih vještina

Dobro je poznato da dijete kroz igru razvija svoje socijalne vještine i kompetencije. Od najmanjih nogu uči oponašajući druge iz svoje okoline, najčešće je riječ o roditeljima. Dijete to usvojeno ponašanje primjenjuje u igri – kod djevojčica je to posebno vidljivo u igri lutkama.

pamučna igračka medo poli

Plišane igračke jedne su od prvih igračaka pomoću kojih će dijete razvijati svoje socijalne vještine, ali koje će mu pomagati i u savladavanju različitih negativnih emocija (mogu ih zagrliti kada su tužni).

Zašto baš plišane igrače u najranijem djetinjstvu? Iz vrlo praktičnih razloga – meke su pa se dijete u igri ne može njima ozlijediti, a dovoljno su velike da ih ne može progutati (što je čest slučaj kod male djece). Uz to su i iznimno lagane pa nijednom mališanu nije problem „baratati“ njima.

Djeca svoje plišance često tretiraju kao živa bića i na njima primijenjuju sve one oblike ponašanja koje su stekli i naučili u svojoj okolini. Često će ih hraniti, maziti, razgovarati s njima, spremati na spavanje, a nerijetko će imati potrebu i okupati ih pa je dobro da su ti plišanci perivi i da se lako suše (baš kao naši – žirafa Coco preferira duge kupke s puno mjehurića;miris jagode). 

Pomažu im u savladavanju negativnih emocija     

Djeca tijekom odrastanja imaju problema u savladavanju negativnih emocija poput ljutnje, tuge ili straha. Već smo spomenuli kako će im plišana igračka kao prijelazni objekt pomoći u savladavanju stresa prouzrokovanog odsustvom majke. One su tu da ih dijete zagrli kada mu je najteže.

Najdraži su suputnik kada moraju poći u jaslice ili vrtić, ali i na spavanje. Mnoga djeca se boje spavati sama pa taj proces navikavanja zna biti dosta dugotrajan i trebao bi se djetetu što više olakšati. Nekima će pomoći upaljena lampa, a većini pomažu plišanci koji jednim snažnim stiskom tjeraju sva noćna strašila.

 Po preporuci svih mama, definitivno neustrašivi noćni čuvar je rakun Elvis, opasan tip (posebno kada je u pitanju hrana), ali ujedno i jako grljiv i topao! Za njim ne zaostaje ni naša ovčica Melissa, pravi maher u brojanju ovaca prije spavanja.Ona će lako uspavati svakoga pa neće ni biti prostora za neugodne misli i strahove. 

ovca Melissa plišana igračka

Osim što su pravi noćni čuvari te će ih igračke i kasnije smirivati (pa i kada budu već velika djeca), a posebno njihov miris. Riječ je o najobičnijem uvjetovanju – kao kad nas miris neke hrane vraća u djetinjstvo i budi u nama pozitivne emocije, tako i jedna plišana igračka ima moć smiriti i utješiti i mnogo godina kasnije.

Uče prepoznavati životinje

Plišane igračke za djecu najčešće oponašaju neku životinju poput mede (koji je svakako najpopularniji), zeca, majmuna i brojnih drugih. To djeci pomaže u razlikovanju tih životinja i u stvarnom svijetu, pa ako doma imaju plišanca psa, lako će ga prepoznati i u bilo kojem drugom kontekstu.

Već će od najmanjih nogu učit će prepoznavati brojne životinje i to isključivo kroz igru.

U našoj ponudi možete pronaći žirafu, medu, rakuna i ovčicu – našu malu životinjsku “klapu”. 

O čemu trebate voditi računa prilikom izbora plišane igračke za dijete?

Vjerujemo da ste barem malo dobili uvid u važnost tih dugovječnih igračaka za djecu i da smo vas potaknuli da nekom mališanu poklonite upravo plišanca koji će dugo godina biti uz njega i „čuvati mu leđa“.

rakun Elvis plišana igračka

Ono na što posebno trebate paziti prilikom kupnje plišanih igračaka je materijal od kojeg su napravljene. Rekli smo da će ga dijete često stavljati u usta, spavati s njime i grliti ga pa je zato bitno da igračke ne sadržavaju nikakve alergene, odnosno da su napravljene od antialergijskog i antibakterijskog materijala koje neće prouzrokovati ni kihanje ni osip kod najmanjih.

Uz to je bitno da je igračka periva – morate si osigurati da se nakon jednog pranja neće skupiti i deformirati pa će jadan medo izgledati kao da je upravo preživio apokalipsu. Plišance djeca nose svugdje sa sobom tako da neće dugo ostati čisti, zato je bitno da se mogu jednostavno oprati i da se relativno brzo suše.

Zašto izabrati baš Dilemma plišance?

žirafa Coco plišana igračka

Naši plišanci su baš sve to – rađeni su po mjeri svakog djeteta, ali i roditelja! Punjeni su 100% antialergijskim i antibakterijskim poliesterskim vlaknom, a materijal i punjenje imaju OEKO-TEX ® standard 100 što znači da su testirani na sve štetne tvari koje bi mogle ugroziti zdravlje djeteta. Boja koju smo koristili je eco-friendly japanska boja visoke kvalitete namijenjena samo za bojanje tkanina.

Lako su perivi u perilici rublja (na 30 stupnjeva), ali i ručno. Suše se brzo i to prirodnim putem.

Još jedna super stvar je ta da su ručno rađeni što ih čini posebnima u svijetu plišanih igračaka. Uz to sve su i neodoljivo slatki i stvarno vjerni prijatelji!

Pa bacite oko na našu ponudu i pronađite svog favorita! Malci ih obožavaju, to je provjereno.