Uređenje apartmana u 2024: Kako ukrasiti zidove

Savjeti na što pripaziti kad je uređenje apartmana u pitanju

Kad je u pitanju uređenje apartmana, ukrasiti zidove s umjetničkim djelima može dati prostoru toplinu, živost i karakter. Slike na zidu mogu dodati boje, teksturu i interes u prostor te istovremeno stvarati atmosferu koja odražava vaš osobni stil. U nastavku ćemo podijeliti nekoliko savjeta kako ukrasiti zidove u apartmanu s različitim vrstama slika. Ako želite više ideja o uređenju prostora, pogledajte naš članak o uređenju dnevnog boravka.

četiri slike za zid za uređenje apartmana s ljetnim i morskim motivima

Odaberite pravo mjesto:

Odaberite pravo mjesto za sliku. Neki zidovi su bolji od drugih za uokvirivanje slike, ovisno o njihovoj veličini i obliku. Razmislite o postavljanju slika na zidove na kojima nema izravnog sunčevog svjetla kako ne bi došlo do oštećenja slike.

Pazite na veličinu slika:

Pri odabiru slika za vaš apartman, važno je uzeti u obzir veličinu prostorije i samih slika kako biste postigli balans i harmoniju u uređenju. Velike slike mogu djelovati impozantno i biti fokalna točka prostorije, dok manje slike mogu dodati suptilnu i intimnu notu. Razmislite o proporcijama zida na kojem ćete objesiti sliku i pazite da veličina slike bude u skladu s veličinom zida. Također, razmislite o vertikalnim i horizontalnim formatima slika te njihovom rasporedu u prostoriji kako biste postigli željeni estetski i vizualni efekt.

Odaberite odgovarajuće okvire:

Odaberite okvire koji se uklapaju u stil vašeg uređenja apartmana. Drveni okviri su popularni za prostore na jer dodaju prirodnu i toplu notu, ali metalni okviri su moderniji i mogu stvoriti hladniji i elegantniji izgled. Razmislite o veličini i boji okvira koji bi se najbolje uklopili u vaš prostor.

slika za zid u drvenom okviru s motivom otoka Brača, za uređenje apartmana

Razmislite o motivima prilikom dekoriranja apartmana:

Razmislite o motivima koji će odgovarati vašem apartmanu. Razmislite o temama poput prirode, povijesti ili lokalne kulture ili pak o morskim i ljetnim motivima ako je riječ o apartmanu na moru. Odaberite slike koje će doprinijeti cjelokupnoj atmosferi vašeg prostora.

Grupirajte slike:

Grupirajte slike kako bi se stvorio učinak zidne galerije. Kombinirajte različite veličine slika i okvira za dinamični izgled. Pazite da ne pretrpate zid previše slikama jer bi to moglo stvoriti kaos na zidu.

tri različite slike za zid za uređenje apartmana u veselim bojama

Razmislite o umjetničkim djelima lokalnih umjetnika:

Ako ste na moru, razmislite o kupnji umjetničkih djela lokalnih umjetnika. Na taj način možete podržati lokalnu umjetničku scenu, a istovremeno dodati jedinstvene i zanimljive komade u vaš prostor.

slika za zid na podu s motivom grada Dubrovnika

Također, prilikom uređenja zidova vašeg apartmana, važno je voditi računa o estetici, ali i praktičnosti. Evo nekoliko dodatnih savjeta kako da vaše uređenje apartmana bude što uspješnije!

Osvjetljenje kod uređenja apartmana:

Razmislite o postavljanju slika na zidove koji imaju dobro osvjetljenje, ili dodajte umjetno osvjetljenje kako biste istaknuli umjetnička djela. Pravilno osvjetljenje može poboljšati vizualni dojam prostora i naglasiti ljepotu slika.

Raznolikost tekstura:

Kombinirajte slike različitih tekstura kako biste dodali dubinu i interes vašem interijeru. Na primjer, možete kombinirati slike na platnu s onima na staklu ili drvu kako biste stvorili raznolikost koja će privući pažnju.

Personalizacija:

Razmislite o personaliziranim ili ručno izrađenim umjetničkim djelima kako biste dodali osobni pečat vašem prostoru. To može biti slika koja prikazuje vaše omiljeno mjesto na moru ili neki poseban trenutak koji vam je drag.

Sezonske promjene:

Promijenite slike sezonski kako biste osvježili izgled vašeg apartmana i prilagodili ga promjenama u raspoloženju i atmosferi. Na primjer, ljeti možete izabrati svijetle i šarene slike koje odražavaju energiju sezone, dok zimi možete preferirati toplije tonove i motivacije.

tri slike za zid za uređenje apartmana s motivima hrvatskih otoka i gradova

Minimalizam:

Ako preferirate minimalistički stil, razmislite o postavljanju samo nekoliko ključnih slika koje će biti fokalne točke prostora. Minimalistički pristup može stvoriti elegantan i suvremen izgled.

četiri minimalističe slike za zid na podu u drvenim okvirima

Korištenje umjetničkih fotografija:

Umjesto tradicionalnih slika, razmislite o korištenju umjetničkih fotografija koje prikazuju prekrasne pejzaže, lokalne znamenitosti ili jedinstvene detalje prirode. Umjetničke fotografije mogu dodati osobnu notu vašem prostoru i istovremeno poslužiti kao inspiracija ili podsjetnik na posebne trenutke koje ste doživjeli. Birajte fotografije visoke kvalitete koje će izgledati impresivno na vašim zidovima i doprinijeti atmosferi opuštenosti i ljepote.

Kreativno postavljanje slika:

Tko kaže da uređenje apartmana mora biti klasično? Umjesto tradicionalnog postavljanja slika uokvirenih na zidovima, razmislite o kreativnim načinima postavljanja slika koji će privući pažnju i stvoriti zanimljiv vizualni efekt. Na primjer, možete koristiti viseće konopce ili užad kako biste objesili slike kao dio rustikalnog ili nautičkog dekora. Također, možete eksperimentirati s postavljanjem slika u obliku slova ili uzorka koji će dodati dinamiku i igru boja na vašim zidovima.

Uvođenje galerijskog zida za uređenje apartmana:

Galerijski zid je popularan trend u uređenju zidova koji omogućava grupiranje slika i stvaranje personalizirane izložbe umjetnosti. Umjesto klasičnog postavljanja slika u ravnim linijama, galerijski zid omogućava eksperimentiranje s različitim aranžmanima i rasporedima slika. Možete kombinirati slike različitih veličina, oblika i stilova te ih grupirati na kreativan način kako biste stvorili dinamičan i živopisan prostor. Galerijski zid može biti središnji fokus prostorije i dodati osobnost i karakter vašem apartmanu.

Uključivanje umjetničkih instalacija:

Ako želite dodati dodatnu dimenziju vašem uređenju, razmislite o uključivanju umjetničkih instalacija koje će postati zapaženi fokalni elementi vašeg prostora. To može uključivati ​​trodimenzionalne skulpture, svjetlosne instalacije ili druge eksperimentalne umjetničke radove koji će dodati suvremen i intrigantan element vašem apartmanu. Potražite lokalne umjetnike ili umjetničke galerije koje nude jedinstvene instalacije koje će odgovarati vašem ukusu i stilu.

DIY umjetnost kod dekoriranja apartmana:

Ako volite raditi stvari sami, razmislite o stvaranju vlastite umjetnosti koja će ukrasiti zidove vašeg apartmana. To može biti sve, od apstraktnih slika na platnu do mozaika od školjki ili drveta. Korištenje vlastite kreativnosti i vještina može rezultirati jedinstvenim i personaliziranim komadima koji će dodati poseban šarm i karakter vašem prostoru.

dvije slike za zid za uređenje apartmana s motivom Rovinja i Matisse dizajnom

Kroz kombinaciju ovih savjeta, možete stvoriti prostor koji je ne samo estetski privlačan, već i udoban i funkcionalan. Ukrasiti zidove vašeg prostora s pažnjom i kreativnošću može biti izvanredan način da personalizirate svoj prostor i učinite ga posebnim i jedinstvenim, a na našem ćete webshopu pronaći više od 400 različitih motiva za vaš prostor!