Slike za dnevni borakak: O čemu trebate voditi računa prilikom odabira u 2023.

U kojoj prostoriji svoga doma provodite najviše vremena? Pretpostavljamo da je u pitanju dnevni boravak. Mjesto gdje se opuštate nakon radnog dana uz najdražu knjigu ili film (ili utonete u san na trosjedu gledajući film), mjesto gdje se najčešće okuplja cijela obitelj i gdje su druženja najzabavnija. Stoga je bitno da slike za dnevni boravak budu pažljivo odabrane.

Zato želimo da ta prostorija našega doma bude udobna, ali i „oku ugodna“ pa ne smijemo ništa prepustiti slučaju – od odabira trosjeda do najsitnijih detalja.

Dnevni boravak bi trebao biti opuštajuć, boje bi vas trebale smirivati i stvarati osjećaj ugode. Zato izbjegavajte jake i kričave boje. Detalji bi mu trebali dati onaj konačan pečat. U stanju su preobraziti cijeli prostor – jedna krivo odabrana slika može narušiti izgled cijele prostorije.

posteri za zid

Osim toga, jako je bitno da slike za dnevni boravak ne sadrže previše detalja. Po tom se pitanju možete ugledati na dizajnerske virtuoze – Skandinavce. Skandinavski stil hara svijetom dizajna, a parola koje se drže k`o „pijan plota“ svakako je ona „manje je više“. Bijeli zidovi, zagasite i pastelne boje i oskudnost u detaljima proslavilo je ovaj moderan i minimalistički stil. 

Skandinavski domovi preferiraju prirodne materijale. Od detalja su neizostavne biljke često stavljene u pletene košare, svijeće, velike staklene vaze u kojoj će i s običnom rascvalom granom djelovati efektno. I na kraju, slike za dnevni boravak na vašem omiljenom zidu.

Zamislite dom bez slika. Prazni zidovi izgledaju prilično otužno, zar ne? Dnevni boravak će bez slika izgledati ogoljeno i suhoparno. Koliko god se tu prazninu trudili popuniti drugim detaljima, efekt neće biti ni približno jednak.

Slike će vašem dnevnom boravku dati toplinu, ali ga učiniti i vizualno primamljivim – pa ako želite dom sličan onom iz časopisa o uređenje interijera, samo se zaigrajte slikama. No prilikom tog „dizajnerskog pothvata“ ipak trebate voditi računa o nekoliko stvari.

Što ne smijete zanemariti prilikom izbora slike za zid za dnevni boravak?

1. Slike za dnevni boravak: vodite računa o izgledu prostorije

Vaš dnevni boravak mora djelovati skladno, a eklektičnost nije baš poželjna. Rijetki su oni koji od nesklada uspiju dobiti pravu vizualnu senzaciju (onom pozitivnom smislu). Zato prilikom izbora slike za dnevni boravak morate voditi računa i o izgledu cijele prostorije. O boji zidova, namještaju i ostalim detaljima. Osim ako ih se ne želite riješiti.

Često slika koja nas oduševi na prvu nije idealan odabir za naš dnevni boravak. Možda je prevelika za naš mali prostor ili stilski jednostavno odudara od ostatka. Ako u vašem boravku prevladavaju pastelne boje, slika na kojoj dominira crvena nikako nije dobar odabir.

Za moderne dnevne boravke naš savjet su crno-bijele slike za zid koje su nazive dobile po skandinavskim gradovima. Zašto? Upravo zbog svoje pročišćenosti i minimalizma. Oslo, Malmo i Copenhagen naziv je tog crno-bijelog trojca, za vas koji preferirate sive i pastelne boje, tu su naši Stockholm posteri. A za sve ljubitelje fotografije, imamo divne radove fotografkije Marije Gašparović

Za one malo tradicionalnije kojima slike za dnevni boravak također trebaju biti takve – nemojte se upuštati u spajanje stilova. Osim ako niste sigurni u ishod. Neka slike prate ostatak vašeg interijera.

2. Uzmite u obzir veličinu dnevnog boravka

Ako je vaš dnevni boravak malen, nije ga dobro zatrpati slikama te na taj način „ugušiti“ zidove jer će tako djelovati još manje. U tom slučaju morate biti odmjereni.

Isto tako ne birajte prevelike slike za dnevni boravak jer one dominiraju prostorom i plijene pažnju. To je za male dnevne poprilično pogubno jer će sve ostalo izgledati mizerno i neprimjetno. Velike slike vole velike zidove i prostrane prostorije. Ukoliko procijenite da na vašim zidovima nema dovoljno mjesta za slike, imamo rješenje! Postere jednostavno naslonite na zid. Izgledat će divno, garantiramo! Za to možete iskoristiti Matisse poster ili pak kombinirati dva koja imaju iste tonove poput našeg Stockholma i pastelnog Matissea

Znamo da je grupiranje slika postao pravi trend. Time se može postići stvarno izniman efekt. A uz to imate i svoju malu privatnu galeriju. Pogotovo ako posegnete za za radovima hrvatskih fotografa.

U ovom slučaju, zid je ispunjen radovima fotografkinje Marije Gašparović koje možete pronaći ekskluzivno na našem webshopu. No, ako ste vlasnik jednog manjeg stana s malim dnevnim boravkom, pripazite na to. Neka vaša umjetnička galerija ne sadržava desetak slika, smanjite taj broj i vidjet ćete da će konačni proizvod biti jednako dobar.  Naravno, ako su slike manjih dimenzija, taj se broj može i povećati.

Ako imate mali dnevni boravak dobro je posegnuti za svjetlijim bojama koje će mu dati osjećaj prostranosti i svježine. Zato su naši favoriti minimalističke slike popu Ptić ilustracije mlade hrvatske dizajnerice Klasje Habjan. Ili jednostavnih postera s natpisima poput našeg Home postera.

Kod velikih dnevnih boravaka si možete dati oduška – tu pak morate paziti da ne stavite jednu malu sliku na velik zid jer će ju doslovno “pojesti”. 

3. Bitno je na kojem  zidu se slike za dnevni boravak nalaze

Slikama naglašavamo zidove, a time i taj dio prostorije, zato je bitno imati na umu što slikama želimo postići i koje dijelove naglasiti. Ako želite naglasiti kutak u kojem se nalazi vaša omiljena fotelja, to je onda idealno mjesto za pokoju sliku.

Možete ih staviti iznad trosjeda kako bi taj dio vašeg doma bio još ugodniji i ljepši. Mogu popuniti zid iznad komode i time i njoj dati na vrijednosti.

dvije slike u dnevnom boravku iznad zelenog dvosjeda

Slike su nešto poput dobre šminke – trebate znati dozirati i istaknuti prave stvari, a ako pretjerate i naglasite pogrešne dijelove, sve će izgledati pomalo neukusno.

4. Vodite računa o učinku koji želite postići

Konačno pitanje je želite li slikama razigrati prostor i uzdrmati postojeću paletu boja (ili neboja) ili želite umirujući ugođaj koji će pratiti ostatak vašeg interijera? Možda ste i jedan do onih koji slikama žele smiriti već dovoljno napadan interijer.

slika na zidu u dnevnom boravku, iznad komode

U prvom slučaju odaberite slike za dnevni boravak koje će kontrirati ostatku, ako imate iznimno moderan dnevni boravak u kojem prevladavaju crna i bijela, odlučite se za nešto poput Perspective postera ili Primary postera.

U drugom slučaju, pratite postojeću paletu boja i odlučite se za neutralne i pastelne nijanse poput već spomenutog Stockholm postera ili Ever Tried postera, a odličan izbor je i predivna slika Klasje Habjan pod nazivom U šumi.

Uvijek siguran odabir su i crno-bijele slike za zid koje su idealno rješenje i za treću varijantu. Ako u vašem dnevnom boravku ima već dovoljno boja (pogotovo ako zidovi nisu svijetli), idite na sigurno i birajte slike bez boja. U zadnje vrijeme iznimno su popularne mape gradova, a u našem izdanju dolaze u crno-bijeloj varijanti  tako da će se lako uklopiti u bilo koji interijer.

Imajte na umu sve što smo naveli i vjerujemo da ćete dobiti dnevni boravak o kakvom sanjate. Ima tu još nekih sitnica koje ćete morati zadovoljiti, poput visine na kojoj ćete objesiti slike. Slike bi trebale biti u visini očiju odraslog čovjeka, ali neće pogriješiti  ako si po tom pitanju date slobode (vjerujemo da nitko neće primijetiti).

Sada je vrijeme na počnete birati slike zid za vaš dnevni boravak! Pa pogledajte našu ponudu i pronađite svog favorita. 🙂 

I na našem Instagram profilu možete pronaći još punoo super stvari. Ideja za rođendanske poklone ima na pretek, samo trebate znati gdje tražiti. Pa pogledajte što sve nudimo, možda nešto odlučite pokloniti i sebi. 🙂