Kako odabrati savršen poklon za useljenje u 2023.?

Preseljenje uvijek podrazumijeva neki novi početak – možda je riječ o početku zajedničkog života mladoga para ili se jedna obitelj počela širiti pa joj je stari stan postao pretijesan, a možda se neka ptičica istisnula iz gnijezda i odlučila osamostaliti.

Seljenje uvijek podrazumijeva i neke „leptiriće u trbuhu“, ipak smo otvorili novi, još neispisani list i ne znamo što nas dalje čeka.

Počeci su uzbudljivi i unose svježinu u našu rutiniranu svakodnevicu. Uzbudljivo je opremati budući prostor koji će uskoro postati dom. Uzbudljivo je primati prve goste i voditi ih u razgledavanje novoga stana ili kuće. Uzbudljiva je i prva noć provedena u novom i nepoznatom krevetu.

Svi smo mi barem jednom bili pozvani obilježiti jedan takav događaj kao što je preseljenje i svi smo izvrtjeli isto pitanje u glavi – „Što ćemo pokloniti?“. U goste se, zna se, nikada ne odlazi praznih ruku, a kamoli kada je u pitanje jedna ovakva prigoda.

Gotovo pa je riječ o tradiciji da se prilikom useljenja u novi životni prostor, osobama koje su se preselile mora nešto pokloniti. To nešto najčešće je detalj za novi dom kojim želimo i mi dati doprinos tom novom početku.

No nikako ne želimo da se dogodi sljedeće – kupili smo domaćinima prekrasnu vazu (k tome još i skupu) koju prilikom sljedećeg posjeta nismo vidjeli ni u jednom kutku stana. Nema sumnje, domaćinima se očito nije svidjela kao nama.

To je ono što svakako želimo izbjeći, zato donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći pri izboru poklona za useljenje (samo nemojte odustati pa prijeći na „kockicu“ i bombonijeru, sudbina tog vječnog dvojica dobro nam je svima poznata).

O čemu treba voditi računa pri kupnji poklona za useljenje?

1.“Prigušite“ svoj ukus

Što to znači? Jednostavno, ne kupujte skupocjene vaze koje se sviđaju samo vama. Prilikom izbora poklona za drugu osobu, često moramo prigušiti svoj ukus, a na prvo mjesto staviti stil i karakter onoga kome kupujemo. Isto je kod izbora poklona za useljenje, trebate uvažiti ukus onoga kome je taj poklon namijenjen.

poster / slika za zid

To ne izgleda tako teško ako idete u goste osobama koje dobro poznajete i znate što preferiraju kada je u pitanju uređenje interijera. No stvar se komplicira kada nije riječ o nama toliko bliskim osobama pa je svaki odabir poklona moguća pogreška. U takvim situacijama ipak posežemo za nekom praktičnijom varijantom poput miksera ili pegle, a i pokoja biljka nikada nije loš odabir. 

Ovu misiju će vam posebno olakšati ako znate kako je osoba kojoj idete uredila stan ili kuću. Stvarno je najgore kupiti crvenu teglu za cvijeće, a stan je obojen u pastelne boje. Zato se pokušajte unaprijed informirati pa prilagoditi poklon interijeru

Ako dobro poznajete onoga kome kupujete poklon za useljenje, znate njegov ukus kada je u pitanju uređenje interijera, onda si možete dati oduška. Zašto ne biste poklonili poster ili sliku za zid?

Znate onu „koliko ljudi, toliko ćudi“? Mi smo tu uzrečicu malo preinačili pa glasi –„Koliko ljudi, toliko postera“. Vjerujemo da se među našim posterima stvarno može pronaći ponešto za svakoga, odnosno, za svačiji dom.

Posteri su odličan dodatak svakom interijeru i zato su idealan poklon za useljenje. Nitko ne voli prazne zidove i svatko će se razveseliti kada dobije jedan takva detalj za zid koji savršeno odgovara njegovom interijeru. Za sve ljubitelje fotografije, imamo divne radove fotografkije Marije Gašparović. Osim toga, tu su i posteri zanimljivih apstraktnih motiva poput našeg Entree postera ili pak slike nizozemske slikarice Swimmer

2. Birajte praktično, ali i originalno

Praktični pokloni za useljenje su ono što uvijek funkcionira. Nitko se neće žaliti ako dobije neki kućanski aparat ili pomagalo, ali vi u tom slučaju morate biti spremni odvojiti nešto više novca.

Ovaj tip poklona savršen je za one čiji stil u uređenju ne poznajete pa se bojite kupovati detalje za dom, a opet ne želite doći samo s bocom vina.  

No što ako vam kažemo da možete pokloniti nešto i korisno i dizajnerski, a opet prilagodljivo svakom interijeru?

vreća za rublje

Riječ je o papirnatim vrećama za reciklažu koje su dobile jedno sasvim novo ruho. Nisu to obične papirnate vreće, one su i dizajnerski veoma upečatljive, a za razliku od drugih papirnatih vreća su iznimno izdržljive (mogu podnijeti do 25 kg težine).

Ove vreće su i dobri prijatelji okolišu, ali i djeci kojima mogu poslužiti za spremanje igračaka, ali i kao odlična kućica za igru.

Uz to ćete uštedjeti i dosta novca, a poklonit ćete nešto zbilja praktično i upotrebljivo. Ne moraju se nužno koristiti za reciklažu starog papira, mogu poslužiti i za odlaganje kojekakvih stvari.

3. Neka bude osobno

Ljudi vole personalizirane stvari, pogotovo kada je riječ o detaljima za njihov dom. Većinu domova krase uokvirene obiteljske fotografije, portreti, slike s putovanja i druge osobne stvari koje često imaju i sentimentalnu vrijednost (poput goblena koji je isplela najdraža baka ili crteža djeteta).

Takve stvari daju našem domu toplinu i čine ga još više našim malim utočištem u koje se uvijek s nestrpljenjem vraćamo. Ti predmeti su zapravo ono što dom i činim domom jer su svi oni u sebe upili nešto od našeg života i zamrznuli ga.

obiteljska slika / poster / slika za zid

Pa zašto ne biste poklonili nešto tako osobno i dirljivo za useljenje?

Ako je riječ o mladom paru tu je neodoljivi Fingerprint poster ili Zauvijek zajedno poster. Ako želite uljepšati dom jednoj obitelji, tu je jedan predivan obiteljski portret koji će se posebno svidjeti najmanjima. A za sve individualce koji su se odlučili osamostaliti, imamo cijelu lepezu motivacijskih postera koji će ih poticati na tom tek započetom životnom putu – naš je favorit definitivno I need more space poster koji savršeno odgovara prigodi.  

U našoj ponudi možete pronaći još puno personaliziranih postera, onih s ispisanim imenima ili onima koji su iz nekoga razloga osobni za onoga kome ga kupujete.

poklon za obitelj / slika za zid

A ako želite nešto stvarno osobno, možete izraditi zajedničke fotografije u crno-bijeloj varijanti i dati ih uokviriti, biti će zbilja efektno, a od srca. 

4. Birajte suptilne detalje za dom

Kao što smo već naglasili, crvena teglica za cvijeće neće pronaći svoje mjesto u domu u kojem dominiraju pastelne boje, ali znamo s čime nikako ne možete pogriješiti – s nebojama i raznim neutralnim varijantama poput sive i bež. 

S tim kombinacijama „igrate na sigurno“, bilo da je riječ o keramičkoj posudi, vazi ili posteru, ta će se kombinacija uvijek nekako prilagoditi interijeru. No opet morate paziti i na suptilnost tih detalja jer ipak ne želimo da previše iskaču. Naš savjet je – što jednostavnije, to bolje.

poster za zid

Jednostavni crno-bijeli posteri za zid ili crni 3D natpisi ono su što u ovom slučaju preferiramo. A ako se želite malo odvažiti, tu su i iznimno popularne mape hrvatskih gradova. Također će dobro proći i posteri na kojima dominiraju nijanse sive boje i oni s citatima i motivacijskim porukama

Moramo naglasiti da ovaj tip poklona za useljenje nije dobro rješenje za one tradicionalnije tipove kada je u pitanju uređenje doma, kod njih ćete morati posegnuti za neki drugačijim rješenjima poput kućnih biljaka, mirisnih svijeća ili stalka za vino. 

5. Ilustracije hrvatskih gradova

Imate prijateljicu iz Splita koja živi u Zagrebu i znate koliko mašta o ispijanju kave na sunčanoj rivi, ali jednostavno ne može otići jer joj posao trenutno to ne dopušta. Nažalost, ne možete joj donijeti miris mora i ništa slično tome, ali možete joj pokloniti njezin najdraži grad na papiru ilustraciju Splita ili pak mapu grada. Pa neka joj barem ta ilustracija donese osjećaj doma!

U našoj ponudi možete pronaći ilustracije 11 hrvatskih gradova, za svakoga ponešto. Za prave Purgere tu je ilustracija Zagreba s kultnim satom na Trgu, s prekrasnom crkvom sv. Marka, šarmantnim gosponom (neizlječivim zavodnikom poput pravog gospona Fulira) i, naravno, neizostavnim golubovima koji su baš krenuli u svoju uobičajenu šetnju špicom.  

slika hrvatskih gradova / poster / slika za zid

S ovim poklonom ćete stvarno teško pogriješiti – jer svi smo mi zaljubljenici u vlastite gradove (i u one u kojima ne živimo, ali nas privlače nekom čudnom silom pa se neprestano u njih vraćamo).

 Nadamo se da smo vam barem malo uspjeli olakšati potragu za savršenim poklonom za useljenje i da smo vas barem malo inspirirali i pokazali kako i s takvim poklonom možete izići iz okvira i pokazati svoju originalnost. Ako trebate još malo inspiracije, pogledajte našu ponudu i nađite poster koji će uveseliti budućeg vlasnika.